Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa to doskonałe rozwiązanie na obiad dla dużej rodziny lub grupy studentów – potrawa nie jest kosztowna, za to prosta w przygotowaniu, a poza tym świetnie się zamraża i rozmraża nie tracąc przy tym właściwości. Do wykonania zapiekanki możesz użyć makaronu penne lub innego, ulubionego np. świderki, kokardki lub kolanka. Jeśli oczekujesz gości, upiecz danie dzień wcześniej, a krótko przed porą obiadową podgrzej zapiekankę w piekarniku.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 61
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 488
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 73
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 61
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 488
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 73
Składniki
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj startą na tarce marchewkę i seler, przesmaż chwilę, aż warzywa staną się błyszczące. Dorzuć mielone mięso i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Smaż, aż mięso zbrązowieje. Dolej wino, pogotuj chwilę, a następnie wlej na patelnię pomidory i wsyp łyżkę soli. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj go pokrywką, po czym gotuj przez 30 minut.
W średnim rondlu roztop masło (na małym ogniu), a następnie stopniowo dodawaj mąkę i wymieszaj na gładką, kremową masę. Drewnianą łyżką mieszaj miksturę wlewając powoli mleko, aż uzyskasz gęsty sos. Dopraw gałką muszkatołową.
Gotuj makaron 2 minuty krócej niż wskazuje czas przygotowania podany na opakowaniu. Natłuść naczynie żaroodporne i wyłóż połowę makaronu na dno formy. Przełóż sos boloński i posyp połową startego sera, wysyp resztę makaronu i zalej sosem beszamelowym. Na wierzchu zapiekanki makaronowej ułóż pomidorki koktajlowe i posyp resztą sera.
Zapiekankę makaronową piecz przez 35-40 minut w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 15 minut. Krój dopiero po tym czasie, a kawałki będą bardziej zwarte.